U trendu

Evropol ocenjuje da je i dalje visok rizik od terorizma u EU

HAG – Uprkos manjem broju napada rizik od terorizma u Evropskoj uniji je i dalje visok, navodi se u izveštaju Evropola.

Najveće terorističke pretnje po Evropu dolaze od ekstremnih islamističkih i krajnje desničarskih organizacija, ali je kontinent ugrožen i posledicama rata u Ukrajini, kao i postupcima protivnika protivepidemijskih mera, navedeno je u izveštaju.

„U vreme geopolitičkih promena EU mora više nego ikad da primenjuje protivterorističke mere, a Evropol će nastaviti da blisko sarađuje sa svojim partnerima kako bi se suočio s izazovima koji dolaze“, navela je izvršna direktorka Evropola Katrin de Bol predstavljajući izveštaj u Hagu.

Prošle godine istražitelji su u državama EU registrovali 15 terorističkih napada, uključujući neuspešne i sprečene pokušaje, a to je znatno manje od 57 napada u 2020.

U dokumentu pod nazivom TE-SAT 2022 navedeno je da je 2021. godine uhapšeno 388 osumnjičenih, od kojih dve trećine zbog kaznenih dela džihadističkog terorizma u Austriji, Francuskoj i Španiji.

U 2020. bilo je 449 hapšenja, a u 2019. godini 723.

U Izveštaju se navodi i da je teroristička propaganda koja se širila putem interneta 2021. godine nastavila da se oslanja na teme u vezi sa kovidom-19.

„Ljudi su provodili više vremena na internetu zbog ograničenja povezanih s kovidom-19, pa su tako ranjivi pojedinci lakše usvajali ekstremističke ideje“, navodi se u dokumentu Evropola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.