U trendu

Evropol: U Srbiji uhapšeno 14 lica zbog prevara sa kriptovalutama

HAG – U Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapÅ¡eno je viÅ¡e lica zbog prevara sa kriptovalutama, saopÅ¡tio je danas Evropol.

Kako je navedeno, ukinuti su i pozivni centri za prodaju laşnih kriptovaluta, koje su namamile nemačke şrtve da uloşe više od dva miliona evra u laşne veb stranice za kripto investicije.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodşasta, sproveli su zdruşenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

„U okviru akcije, u sredu je uhapÅ¡eno 14 lica u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. PretraÅŸeno je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji“, ističe se u saopÅ¡tenju i dodaje da je ukupno zaplenjeno tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mreşama kako bi namamili şrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute, precizirano je u saopštenju.

„Åœrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uloÅŸile niske, trocifrene sume. LaÅŸna povećanja cena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubedila da izvrÅ¡e transfere većih iznosa“, ističe se u sapÅ¡tenju.

Trenutno se procenjuje da je finansijska Å¡teta nemačkih ÅŸrtava veća od dva miliona evra, a među oÅ¡tećenima su i građani Å vajcarske, Australije. Pretpostavlja se da će broj neprijavljenih slučajeva verovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopÅ¡tenju Evropola.

Ova kriminalna mreşa, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji deluju preko pozivnih centara, namamila je şrtve da ulaşu velike količine novca u laşne šeme kriptovaluta. Evropol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije.

Evropol podrşava istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahteva Nemačke.

Tokom istrage Evropol je omogućio razmenu informacija, pruşio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti. U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbedili tragove istraşiteljima na terenu.

Takođe EvrodÅŸast je tokom akcije bio domaćin koordinacionog centra za lakÅ¡u razmenu informacija i podrÅ¡ku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopÅ¡tio je Evropol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.