U trendu

Evropska komisija još bez plana za procenu kandidature UKR

BRISEL, 14. marta ( Tanjug) – Nedelju dana nakon što su Ukrajina, Moldavija i Gruzija dostavile zahteve za članstvo u EU, u Evropskoj komisiji kažu da i dalje razmatraju kako najbolje nastaviti sa realizacijom tog procesa.

Nakon što sto je Savet EU dobio zahtev tri zemlje Istočnog partnerstva za prijem u članstvo, a lideri EU naložili Evropskoj komisiji da iznese svoje mišljenje o stanju i pripremljenosti tih zemalja za kandidatski status, u Komisiji napominju da će krenuti ”brzo sa radom”, ali i dodaju da je potrebno da se vidi koji je najbolji način za to u odnosu na ”specifični kontekst rata u Ukrajine”.

„Zahtevi su pristigli prošle nedelje. Prihvatili su ih lideri EU. Sada ostaje da vidimo kako ćemo dalje sa zahtevima imajući u vidu situaciju”, kaže portparolka Komisije, Ana Pisonero.

Izrada mišsljenja Evropske komisije o kandidatskom stausu jedne države zahteva temelju procenu situacije u zemalji, ukljucujući i izradu Upitnika koji bi trebalo da da dubinsku analizu svih oblasti, uključujući i ljudska i manjinska prava.

U Komisiji za sada nemaju odgovor kako će se ta procena vršiti, pogotovo u Ukrajini koja je u ratu.

Upitana za odnos EK prema ruskoj nacionalnoj manjini u Ukrajini, Pisonero naglašava da je ”poštovanje i zaštita manjina jedan od najvažnijih osnovnih vrednosti u EU”.

Umesto konkretnih odgovora, u Briselu naglašavaju da ”shvataju” namere i želje narod Ukrajine, Moldavije i Gruzije da postanu deo EU i ponavljaju da ”oni pripadaju evropskoj porodici i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućosti.”

Dodaje se i da je sada ”apsolutini prioritet” zaustavljanje rata, podrška narodu u Ukrajini i izbeglima, kao i obnova zemlje nakon rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar