Evropska komisija objavila ugovor sa Astra Zeneka

BRISEL, 29. januara ( Tanjug) – Evropska komisija objavila je danas ugovor o nabavci vakcina potpisan sa kompanijom Astra Zeneka 27. avgusta.

U Komisiji konstatuju da ugovor predstavlja ”čvrstu obavezu” kompanije da isporuči doze po planu bez obzira na status upotrebne dozvole za vakcinu u trenutku potpisivanja ugovora.

”Za nas se uopšte ne dovodi u pitanje šta je precizirano ugovorom”, kažu u Komisiji.

Portparol EK Erik Mamer ponavlja da je ugovor bi potpisanu unapred, pre davanja ”zelenog svetla” za vakcine Astra Zeneka i da se ugovorom precizira da isporuke neće biti ukoliko se odobrenje Evropske agencije za lekove ne dobije.

”Istovremno, postoji i klauzula koja podrazumeva da kompanija proizvede doze pre autorizacije akko bi bila u mogućnosti da ispoštuje plan isporuke čim i ako dobije potrebno zeleno svetlo”, kaže Mamar.

Ugovor koji je objavljen sadrži redigovane delove koji se odnose na poverljive informacije, kao što su detalji računa, a u EK navode da se ugovorom pominju i fabrike Astar Zeneke u Velikoj Britaniji za koje je bilo ”dogovoreno da doprinesu isporuci doza za EU”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.