U trendu

Evropska komisija: U Ukrajini najveća humanitarna kriza

BRISEL – Evropska komisija saopštila je danas da se Evropa, zbog sukoba u Ukrajini, suočava sa najvećom humanitarnom krizom u poslednje vreme i ocenila da bi broj interno raseljenih Ukrajinaca mogao da bude veći od sedam miliona.

„Svedoci smo onoga što bi mogla postati najveća humanitarna kriza na našem evropskom kontinentu posle mnogo, mnogo godina. Potrebe na terenu rastu dok mi razgovaramo. Očekivani broj raseljenih Ukrajinaca bi mogao biti veći od sedam miliona“, rekao je Janez Lenarčić, evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama u Briselu nakon specijalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU na kojem se razgovaralo o ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

Pozivajući se na procene UN, Lenarčić je rekao da će oko 18 miliona Ukrajinaca u zemlji i izvan nje biti humanitarno ugroženo zbog sukoba, sedam miliona interno raseljenih i četiri miliona, koji će otići u izbeglištvo.

„Iako su ovo veoma grube procene, cifre su ogromne i moramo da se pripremimo za ovakvu vanrednu situaciju istorijskih razmera“, poručio je Lenarčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar