U trendu

Evropska komisija: Zabrinjavajuća situacija sa slobodom medija u Madjarskoj, Poljskoj i Sloveniji

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ukazala je danas na nedavne „zabrinjavajuće dogadjaje“ za slobodu i nezavisnost medija u Madjarskoj, Poljskoj i Sloveniji,  za vreme rasprave u Evropskom parlamentu.

Jurova, koja je i češka komesarka zadužena za vrednosti i trasparentnost, rekla je da Komisija prati situaciju i da neće oklevati da deluje u slučaju nepoštovanja propisa EU od strane parlamenata ili odluka vlada.

Ona je podsetila koliko su za demokratiju značajni nezavisni mediji koji rade bez političlkih pritisaka.

„Nažalost poslednji meseci obeleženi su novim zabrinjavajućim razvojem  dogadjaja“, procenila je ona i navela ukidanje nezavisnog radija Klubradio u Madjarskoj iz „razloga koji izazivaju zabrinutost“.

Ona je takodje pomenula plan za uvodjenje poreza na oglašavanje u Poljskoj, što su nezavisni mediji osudili kao pretnju za njihov opstanak.

„Taj predlog se upravo razmatra i nadamo se da će se uzeti u obzir izražena zabrinutost“, rekla jeo ona.

Ona je osudila prekinute pokušaje u Sloveniji da se ukine finansiranje i nezavisnost nacionalne novinske agencije STA kao i „česte verbalne napade na novinare“ u toj zemlji.

Vera Jurova je podsetila da je u  izveštaj o stanju pravne države u svakoj od 27 zemalja članica, koji uključuje poglavlje o pluralizmu medija, već ukazano na „probleme“. Sledeći izveštaj se očekuje u julu.

Ona je takodje rekla da je Madjarska podvrgnuta proceuri po članu sedam povelje pokrenute zbog rizika od „ozbiljnih kršenja“ vrednosti EU, i izrazila nadu da će uskoro moći o tom pitanju da razgovara na sastanku sa ministrima spoljnih poslova EU.

„Treba da napredujemo“, rekla je ona mada je ta procedura koja može da dovede do oduzimanja prava glasa za zemlju članicu Unije, u praksi neprimenjiva zato što  zahteva da je jednoglasno donesu sve zemlje članice.

Jurova je ipak priznala da Komisija ima „ograničena“ ovlašćenja po pitanju medija i izrazila želju da se prošire i ojačaju „alatke“ koje su joj na raspolaganju.

Za vreme rasprave evroposlanica Gvendolin Delbos-Korfild, izvestilac za situaciju u Madjarskoj, osudila je kupovinu medijskih kuća od strane firmi vezanih za vladu premijera Viktora Orbana.

U saopštenju je predstavnica nevladine organizacije Libertis (Liberties) ocenila da je EU napravila veliku grešku što je žmurila na Orbanove napade na demokratiju u njegovoj zemlji. „Problem se pogoršao i ohrabrio autoritarne vodje drugih zemalja da slede njegov put kao što su Poljska i Slovenija“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.