U trendu

Evropska letelica za Jupiter u ključnoj fazi ispitivanja

PARIZ – Letelica Evropske svemirske agencije (ESA) za Jupiter ulazi u ključnu fazu ispitivanja testiranjem u simulatoru kako bi se pripremila za putovanje do ove džinovske planete koje je planirano za 2022 godinu.

„Istraživač Jupiterovih ledenih satelita” (JUICE), svemirska sonda teška 6,2 tone koju je napravio Erbas, trenutno se nalazi u Evropskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju (ESTEC) u Holandiji, gde se priprema za ulazak u Veliki svemirski simulator, prenosi Gardijan.

Tamo će se u bezvazdušnom prostoru letelica izlagati visokim i niskim temperaturama kako bi se tačno oponašali uslovi na njenom putovanju kroz Sunčev sistem dok ne stigne na svoje odredištem do Jupitera, planete koja je pet puta udaljenija od Sunca nego što je to Zemlja.

Predviđeno je da ispitivanja potraju 31 dan, a nakon toga JUICE će u Tuluzu obaviti poslednju rundu testova pre nego što letelica bude transportovana do kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani odakle će započeti svoje putovanje.
Lansiranje je planirano za sledeću godinu raketom Arijana 5, a po dolasku na Jupiter 2029. godine, JUICE će započeti istraživanje planete, ali pre svega tri od četiri njena satelita, Evrope, Kalista i Ganimeda kako bi se ustanovilo da li ispod njihove ledene površine postoji okean tečne vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.