U trendu

Evropska unija treba da bude „zabrinuta“ zbog Huaveja

BRISEL – Evropska unija treba da bude „zabrinuta“ zbog Huaveja i drugih kineskih tehnoloških kompanija zbog rizika koje predstavljaju za industriju evropskog bloka i njenu bezbednost, izjavio je evropski komesar za tehnologiju Andrus Ansip.

„Mi treba da brinemo o tim kompanijama“, rekao je Ansip na konferenciji za novinare u Briselu dan pošto uhapšena direktorka kineske telekomunikacione kompanije „Huavej“ Meng Vanžu u Kanadi, preneo je Rojters.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov s druge strane kaže da je hapšenje direktorke kineske telekomunikacione kompanije „Huavej“ u Kanadi primer „arogantne“ američke politike u inostranstvu.

Govoreći na konferneciji za novinare u Milanu, Lavrov je rekao da je hapšenje pokazalo kako Vašington nameće svoje zakone izvan svoje jurisdikcije.

Izvešna direktorka „Huaveja“ Meng Vanžu, koja je takođe i kćerka osnivača kompanije, uhapšena je na aerodromu u Vankuveru. 1. decembra na zahtev SAD.

Hapšenje koje su obelodnale kandske vlasti je deo američke istrage o navodnoj šemi za korišćenje globalnog bankarskog sistema kako bi se izbegle sankcije SAD-a protiv Irana.

Kanadski premijer Džastin Trido izjavio je juče da vlada te zemlje nije učestvovala u hapšenju direktorke kineske telekomunikacione kompanije „Huavej“ Meng Vanžu na aerodromu u Vankuveru.

Trido je rekao da je Otava obaveštena nekoliko dana unapred o planu za hapšenje Mengove kojoj preti izručenje u Sjedinjene Američke Države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)