U trendu

Evropske diplomate očekuju dogovor Teherana i Vašingtona

BEČ – Evropske diplomate smatraju da je najnovija runda razgovora o iranskom nuklearnom programu napredovala i da bi dogovor mogao biti postignut u nastavku pregovora koji je počinje sledeće nedelje

„Siguran sam da će sledeća runda biti ona u kojoj ćemo konačno postići dogovor“, rekao je novinarima generalni sekretar evropske diplomatske službe Enrike Mora, koji je i glavni koordinator američko-iranskih pregovora.

Međutim, starije diplomate iz Britanije, Francuske i Nemačke bile su opreznije.

Oni su izjavili Rojtersu da ima napretka i da su važni delovi budućeg dogovora razrađeni, ali da najteže odluke tek predstoje.

Oni očekuju da se pregovori koji su počeli u aprilu nastave u četvrtak 10. juna, mada to nije potvrđeno.

Inače, takav raspored ostavio bi samo osam dana za postizanje sporazuma pre iranskih predsedničkih izbora 18. juna i mada je dogovor do tada moguć, taj vremenski okvir sve je manje verovatan.

Iranska vlada je takođe juče izrazila umereni optimizam i navela da međunarodni pregovori u Beču nisu zapali u ćorsokak.

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbacio je pre tri godine iranski nuklearni sporazum koji je postignut 2015. godine između šest sila i ponovo uveo sankcije Teheranu, koji je krenuo s protivmerama, uključujući obnovu zaliha obogaćenog uranijuma, a što je potencijalni put ka nuklearnim bombama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.