U trendu

Evropski desničari pokušavaju da Trampa prikažu kao mirotvor

BRISEL – Evropski desničari osudili su nasilje na demonstracijama u SAD u sredu, ali smatraju da je američki predsednik Donald Tramp žrtva „ostrašćenih fanatika“.

Briselski Politiko piše da su šokantne slike Trampovih pristalica koji su upali u Kongres i ometali postupak, stavile desničare u zabludu, zbog čega su bili prisiljeni da opravdaju Trampovu ulogu u podsticanju nemira ili da priznaju svoj afinitet prema lideru voljnom da podstakne nasilnu pobunu kako bi poništio rezultate demokratskih izbora.

Lider francuske desničarske stranke „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen izjavila je da je šokirana slikama nasilja, ali da su demokratski proces izbora pokušali da poremete ekstremisti.

Ona je pokušala da napravi razliku između Trampovih pristalica i ekstremista koji su upali u Kongres.

„Postoje stotine ljudi koji su ekstremisti i koji su pokušali da poremete demokratski proces. Ne bi ih mešala sa 70 miliona koji su glasali za Trampa“, rekla je ona u intervjuu za jednu lokalnu televiziju.

Ona je kazala da je izborna pobeda Džoa Bajdena dovela do haosa na kapitolu i dodala da Tramp nije vodio računa o težini svojih reči pred ljudima koji su bili „tužni zbog njegovog poraza“.

I drugi desničarski političari pokušali su na sličan način da osude nasilje i ocrne izgrednike kao čudake, istovremeno pokušavajući da Trampa prikažu kao mirotvorca.

„Govorimo o nečemu neprihvatljivom, toliko neprihvatljivom da ga je sproveo niz fanatika koji se u nekim slučajevima graniče sa smešnim. pričamo o nečemu što je između tragičnog i folklornog“, rekao je član EP i italijanske stranke Braća Italije Nikola Prokačini.

Prema njegovim rečima, parlamenti bilo koje nacije, posebno države poput SAD, predstavljaju bedem koji mora biti zaštićen od bilo koje vrste nasilja.

Đorđija Meloni, liderka Braće Italije pokušala je da opravda Trampa i negira njegovu odgovornost za upad na Kongres.

„Nadam se da će nasilje stati čim to zatraži predsednik Tramp“, napisala je ona na Tviteru.

Portal dalje navodi da je u Evropi, kontinentu sa koga su potekli Hitler, Musolini, Franko i Čaušesku, snimci Trampovih pristalica koji nose majce na kojima piše „Kamp Aušvic“ i „6MWE“(šest miliona nije dovoljno) samo su uzburkale uspomene na diktaturu, političko nasilje i represiju za koje su mnogi mislili da nikada neće biti viđeni na tlu SAD.

Šef grupe italijanske stranke Liga u Evropskom parlamentu Marko Zani osudio je nasilje, ali podržao Trampove stavove.

„Naravno da su nam bliskiji republikanski stavovi, ali ništqa ne opravdava nasilje koje smo videli“, rekao je on.

Mnogi evropski lideri nastavili su da izražavaju negodovanje i nezadovoljstvo događajima u Vašingtonu, a neki su iskoristili trenutak da pozovu na budnost protiv ekstremizma, poput predsednika Evropskog saveta Sonalda Tuska.

„Svuda postoje aduti, tako da bi svako trebalo da brani svoj kaptol“, napisao je Tusk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar