U trendu

Evropski komesar: Hitno doneti pravni okvir za veštačku inteligenciju

BRISEL – Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton izjavio je danas da će novi zakoni EU koji se tiču veštačke inteligencije imati za cilj da umanje rizike koje donosi aplikacija ĆatGPT i osiguraju da Evropljani mogu da imaju poverenja u tehnologiju veštačke inteligencije.

Kako navodi Rojters, to predstavlja prvi komentar nekog visokog zvaničnika EU na rizike koje donosi aplikacija ĆatGPT kompanije OpenAI.

ĆatGPT, aplikacija koja može da na osnovu upita generiše članke, eseje, šale, čak i poeziju, postala je najbrže rastuća aplikacija za potrošače u istoriji.

„Kao što je ĆatGPT pokazao, veštačka inteligencija može ponuditi velike mogućnosti kompanijama i građanima, ali predstavljati i velike rizike. Zbog toga nam je potreban čvrst regulatorni okvir, kako bismo osigurali da se veštačka inteligencija zasniva na pouzdanim podacima“, rekao je Breton.

On je dodao da je hitno potrebno doneti pravni okvir za veštačku inteligenciju, kako bi se predupredili rizici kojeĆatGPT donosi, kao i da bi se pokušalo da se postave globalni standardi za tehnologiju u kojoj se dominantne Kina i SAD, a koja se koristi u industrijama pametnih telefona, onlajn kupovine i drugim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.