U trendu

Evropski lideri reagovali na vest o smrti Abea

TOKIO – Brojni evropski lideri reagovali su danas na vest o smrti bivšeg japanskog premijera Šinzo Abe, nakon što je na njega pucano tokom obraćanja u gradu Nara dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Iz Jelisejske palate uputili su danas telegram saučesća u kome se poručuje da Francuska izražava punu solidarnost sa Japanom nakon ubistva bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, prenosi Rojters.

„Neverovatno tužne vesti o Šinzu Abeu“, napisao je britanski premijer Boris Džonson na Tviteru.

On je naveo i da će biti upamćeno njegovo globalno vođstvo tokom teškog perioda.

„Moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i japanskim narodom.Velika Britanija stoji uz vas u ovo mračno i tužno vreme“, saopštio je DŽonson.

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je „zaprepašćen i duboko ožalošćen“ vestima da je bivši japanski premijer Šinzo Abe danas umro, nekoliko sati nakon što je upucan dok je bio u kampanji za parlamentarne izbore.

„Čvrsto stojimo uz Japan i u ovim teškim trenucima“, napisao je Šolc na Tviteru, izražavajući svoje najdublje saučešće Abeovoj porodici.

„Italija je šokirana ovim strašnim napadom, koji pogađa Japan i slobodnu demokratsku debatu. Abe je bio značajan akter japanskog i međunarodnog političkog života poslednjih decenija, zahvaljujući svom inovativnom duhu i svojoj reformatorskoj viziji“, saopštio je italijnski premijer Mario Dragi i uputio saučešće njegovoj porodici, vladi i celom japanskom narodu, navodi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je Abea „dragim prijateljem“ i dodao da „osuđuje one koji su izveli ovaj gnusni napad“, preneo je BBC.

Japanskog premijera sa najdužim stažom ranio je vatrenim oružjem 41-godišnji muškarac oko 11.30 časova po lokalnom vremenu, dok je govorio ispred železničke stanice Jamato-Saidaiji u prefekturi Nara, saopštila je policija.

Iz Univerzitetske bolnice u Nari su naveli da po dolasku Abe već nije davao znake života i da su njegove rane bile locirane sa desne strane vrata i dovoljno duboke da dopru do srca, a da zbog obilnog krvarenja nije bilo moguće da ga spasu, izvestila je japanska agencija Kjodo.

Lokalna policija je saopštila da je Abe ranjen iz modifikovanog pištolja, danas tokom obraćanja u gradu Nara, dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Nakon što se helikopterom vratio u Tokio iz prefekture Jamagata gde je vodio predizbornu kampanju, premijer Fumio Kišida je najoštrije osudio atentat na 67-godišnjeg bivšeg lidera, kao „varvarski čin“.

Motivi napadača nisu u potpunosti poznati, saopštio je japanski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar