U trendu

Evropski parlament u podne glasa o novoj Evropskoj komisiji

BRISEL, 26. novembra ( Tanjug) – Evropski parlament glasaće sutra u podne o sastavu nove Evropske komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen, a ako dobije ”zeleno svetlo” parlamenta, vlada Evropske unije počeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Evropski parlamentraci će na plenarnom zasedanju glasati za davanje mandata celoj Evropskoj komisiji uključujući i predsednicu Ursulu fon der Lajen, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i 25 nominovanih komesara.

Prethodno će imenovana predsednica Ursula fon der Lajen predstaviti Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Nominovani članovi nove Evropske komisije već su prošli proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima, kao i proveru eventualnog postojanja konflikta interesa.

U timu Ursule fon der Lajen nalaze se predstavnici 27 država članica.
Velika Britanija, i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Bregzitu, nije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Pravna tele EU naglašavaju da izostanak komesara zemlje članice koja bi 31. januara trebalo da izađe iz EU ne predstavlja prepreku za početak mandata nove Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar