U trendu

Evropski sud za ljudska prava: Turska ne poštuje Konvenciju o ljudskim pravima u slučaju Kavale

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je danas da Turska nije ispunila obaveze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučaju aktiviste za građanska prava i filantropa Osmana Kavale, navodi se u saopštenju suda.

Prema saopštenju, Turska nije ispoštovala obaveze iz prvog paragrafa Člana 46. Konvencije. Sud je 2019. godine odlukom naložio Ankari da Kavalu pusti iz pritvora, što ona nije uradila.

ECHR je naveo da se optužnica za špijunažu podignuta 2020. zasniva na „sličnim, ili čak identičnim“ činjenicama iz optužbi koje je sud već razmatrao.

„Sud je stoga zaključio da ni odluka o Kavalinom pritvoru ni optužnica ne sadrže nikakve suštinski nove činjenice koje opravdavaju nove sumnje. Kao i tokom prvobitnog pritvora Kavale, istražne vlasti ponovo su se pozvale na brojna dela koja su izvršena potpuno legalno“, navodi se u saopštenju ECHR.

Osman Kavala osuđen je u aprilu ove godine na doživotni zatvor, bez mogućnosti uslovne kazne. Uhapšen je u oktobru 2017. pod raznim optužbama. U pritvoru proveo je više od četiri i po godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.