U trendu

FAA: Privremeno zabranjen let svemirskom brodu Virdžina

VAŠINGTON – Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) zabranila je danas „Virdžin galatkiku“ da lansira u svemir „Spejs šip 2“ (VS S Unity), dok savezno regulatorno telo ne istraži prethodni problematični let od 11. jula na kojem je bio osnivač „Virdžina“ Ričard Brenson.

„Virdžin galaktik ne može da koristi Spejs šip 2 dok FAA ne odobri konačni izveštaj o istrazi incidenta ili utvrdi da pitanja u vezi sa incidentom ne utiču na javnu bezbednost“, naveli su iz FAA za mrežu Si-En-Bi-Si.

FAA naglašava da je odgovorna za putnike tokom komercijalnih svemirskih letova i operacija povratka.

„FAA nadgleda istragu oko incidenta od 11. jula Spejs Šipa 2 koja se desila u kosmodromu Amerika u Novom Meksiku. Spejs Šip 2 je odstupio od odoborenja kontrole letenja, kada se vratio na kosmodrom Amerika“, dodaje se.

Brensonov let u svemir 11. jula nije bio tako besprekoran kao što se činilo gledaocima, dodaje Si-En-Bi-Si.

Tokom uspona VS S Unity, kako navodi Si-En-Bi-Si, upalila se lampica upozorenja zbog izlaska letelice iz predviđene putanje.

FAA je u sedu potvrdila da je se upalilo svetlo upozorenja zato što je svemirska letelica odstupila od dozvole Kontrole letenja i letela van predviđenog vazdušnog prostora jednu minutu i 41 sekundu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.