U trendu

Fajhtinger: Sankcije su ojacale Rusiju

BEČ – Vojni ekspert Centra za strateške analize Austrije Valter Fajhtinger ukazuje da su sankcije na neki način već ranije ojačale Rusiju, te dodao da očekuje, u vezi aktuelne krize u Ukrajini, sajber napade i propagandni rat.

„Rusija je od ulaska u Južnu Osetiju 2008. neverovatno modernizovala svoju vojsku. Sankcije nakon aneksije Krima su Rusiju čak na neki način ojačale. Rusija je sada nezavisnija od uvoza i produbila je saradnju sa Kinom „, objasnio je Fajhtinger za bečki dnevnik “ Kurir „.

On je kazao da je za ruskog predsednika Vladimira Putina bilo neprihvatljivo da Ukrajina krene u pravcu zapada.

Fajhtinger negira da ruski argument da je Moskvi 1990.obećano da se NATO neće nastaviti širenje na istok.

„To je mit. Tada još nije bilo reči o rasfomiranju Sovjetskog saveza. Na drugoj strani postojale su težnje da se Rusija uključi u širenje NATO. Naknadno gledano je zapad prema Rusiji bio premalo empatičan. Ali 1990-tih je Evropa bila fokusirana I preopterećena Zapadnim Balkanom I raspadom Jugoslavije“, objasnio je on.

Upitan da li Putin planira da zauzme celu Ukrajinu Fajhtinger je kazao da je moguće da mu je to namera, ali je nešto drugo da li je to i realno.

„Rusija ima dve mogućnosti da vrši spoljnopolitički pritisak, na jednoj strani vojno, na drugoj energentima, to jest gasom i naftom od koje zavise mnogi strani klijenti“, rekao je on.

Na pitanje da li smatra mogućim ruski napad na Kijev Fajhtinger smatra da je takav vojni prodor nezamisliv.

„Ali moguće je da Moskva upravlja nemirima u Kijevu, aktima sabotaže, demonstracijama, pa sve do terorističkih napada.

Propagandni rat će se nastaviti. Ne isključujem ni sajber napade, koji bi mogli blokirati administraciju, aerodrome ili mrežu snabdevanja struom. Rusija je dobro postavljena za hibridno vođenej rata“, naglasio je on.

Fajhtinger smatra da su planovi Evrope za zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom sada nestali.

Prema njegovim rečima je sramota da se sada ponovo mora pozivati SAD.

„Oni, međutim, sada imaju druge prioritete I već duže su fokusirani na prostor Pacifika. Kina može mirno čekati kako će SAD reagovati i da li će konflikt podeliti Evropu. Ne žele svi da podrže sankcije. Kina i Rusija imaju zajednički cilj, a to je da slome moć SAD“, podvukao je on.

Fajhtinger je izrazio žaljenje što je pre 15 godina propala inicijativa izgradnje gasovoda „Nabuko“, koja je mogla iz drugih regiona sveta, uključujući Irana dovoditi gas u Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.