U trendu

Fajzer: Isporuke vakcina EU kasniće najviše nedelju dana

NJUJORK – Američka kompanija Fajzer, koja je u saradnji sa nemačkom laboratorijom Biontek osmislila vakcinu protiv kovida-19, danas je iznela „plan“ koji bi trebalo da omogući da se najavljeno kašnjenje isporuke vakcina ograniči na nedelju dana, prenosi SEEbiz.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da su Fajzer i Biontek razvili plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Evropu, kao i isporuku znatno većeg broja doza vakcine u drugom tromesečju.

Zemlje EU koje su narucile vakcinu Fajzer/Biontek strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od „tri do četiri nedelje“.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Fajzer garantovao da će na vreme dostaviti predviđene doze za prvo tromesečje.

„Razgovarala sam sa predsednikom uprave Fajzera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromesečju dobiti predviđenu količinu doza“, rekla je ona.

Fajzer je saopštio da se „počevši od 25. januara vraćaju prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje EU, a od 15. februara povećaće isporuku.

„Da bismo ovo realizovali, moramo provesti određene izmene u proizvodnom procesu“, navodi se u saopštenju.

Američka grupa Fajzer i nemački Biontek u petak su neocekivano upozorili da do početka februara zemljama članicama EU nisu u mogućnosti da isporuče ranije dogovorene nedeljne količine vakcina.

Nemačka je spomenula da će se tempo isporuke „protegnuti“ na tri do četiri nedelje.

U saopštenju za javnost Fajzer i Biontek su naveli da će fabrika Pur u Belgiji u kojoj se proizvodi vakcina „iduće nedelje privremeno smanjiti količinu doza za isporuku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.