U trendu

“Fajzer” premešta proizvodnju iz Belgije u Rumuniju ?

RIM – Američka farmaceutska firma “Fajzer” objavila je da namerava da premesti deo svojih proizvodnih pogona iz Belgije u Rumuniju gde je cena radne snage niža, piše italijanski list “Il fato Kotidijano”.

List navodi da će zbog toga 38 od 238 zaposlenih ostati bez posla.

“To je još jedan šamar milionima građana Evropske Unije koji traze socijalnu pravdu, a ne poslovno lukavstvo”, izjavila je evroparlamentarac član Pokreta pet zvezdica Danijela Rondineli.

Na odluku američke kompanije da premesti proizvodnju gde rad košta manje, a samim time povećava se profit, reagovali su i belgijski sindikati.

“To je nezapamćena sramota. Zahvaljujući evropskim fondovima za pronalazak anti-kovid vakcine “Fajzer” je prošle godine zaradio 3,3 milijarde evra, a najavljuje da će ove godine profit biti oko 15 milijardi. Zaposleni u Fajzeru su poslednjih meseci radili u duplim smenama da bi proizveli tražene anti- kovid vakcine. Nakon svega otkazi, to je udarac u stomak radnicima”, izjavio je generalni sekretar belgijskog sindikata ACV Bart Dekulier.

Američka firma “Fajzer” razvila je anti-kovid vakcinu zajedno sa nemačkom firmom “Biontek”.

Brzi razvoj leka bio je moguć zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje, oko 2,5 milijardi evra, a samo od EU dobili su 400 miljiona evra u ranoj fazi istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.