U trendu

Fakulteti za koje su maturanti u HR najviše zainteresovani

ZAGREB – Hrvatski maturanti su tradicionalno zainteresovani za upis na Edukaciono-rehabilitacioni fakultet (ERF), medicinski, pravni, ekonomski i filozofski, na smeru psihologije, kaže Vinko Filipović iz Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja.

ERF Univerziteta u Zagrebu jedina je visokoškolska institucija u Hrvatskoj koja provodi studijske programe logopedije, edukacione rehabilitacije i socijalne pedagogije, kao i naučno-istraživački i visokostručni rad u tim područjima.

Filipović nije isključio mogućnnost da se ove godine pojave neka iznenađenja, ali manje-više, kaže, da su nabrojani fakulteti standard.

Prema njegovim rečima, za polaganje državne mature ove godine je prijavljeno više od 10.000 manje maturanata u odnosu na 2014. ili 2015.

Filipović to tumaci odrazom negativnih demografskih trendova i boji se, dodaje, da će taj trend biti nastavljen.

Podsetio je da je državna matura ove godine prva u nepandemijskoj atmosferi nakon tri godine.

Kad je u pitanju mentalno zdravlje učenika, po koje je posledice ostavila i pandemija, Filipović je u izjavi za zagrebačku N1 tv., rekao da su i resorno ministarstvo i Nacionalni centar od leta prošle godine svesni činjenice da bi pandemija, onljn nastava i sve ostalo moglo ostaviti posledice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar