U trendu

Fauči poziva Kinu da objavi medicinske podatke obolelih

VAŠINGTON – Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči pozvao je Kinu da objavi medicinske podatke o devetoro zaposlenih u laboratiriji u Vuhanu, jer bi oni mogli da ukažu na ključne tragove o tome da li je kovid 19 izašao iz laboratorije, objavio je Fajnenšel tajms.

„Voleo bih da vidim medicinsku dokumentaciju o tri osobe koje su se razbolele 2019. godine. Da li su stvarno bili bolesni i ako jesu, od čega su se razboleli“, rekao je Fauči.

Poreklo virusa i dalje je sporno, a američke obaveštajne agencije ispituju navode da su se istraživači u kineskoj laboratoriji za viruse u Vuhanu teško razboleli 2019, mesec dana pre prijave prvog slučaja kovid 19, prenosi Rojters.

Međutim, kineski naučnici i zvaničnici odbijaju tezu da je virus izašao iz laboratorije navodeći da je on mogao da cirkuliše u drugim regionima pre nego što je stigao u Vuhan i da je možda ušao u Kinu preko uvezene zamrznute hrane.

Fajnenšel tajms navodi da Fauči veruje da je virus prvi put prenet sa životinje na čoveka, naglašavajući da su čak i ako su laboratorijski istraživači oboleli od kovid-19, mogli su da se zaraze od šire populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar