Favorit srpske dijaspore novi kanadski poslanik i kandidat za člana vlade

Iseljenici poreklom iz Srbije, kao i iz drugih država bivše Jugoslavije, u novom, 42. sazivu poslaničkog doma kanadskog parlamenta neće imati svog predstavnika.

Medjutim, na „istorijskim“ izborima održanim prošlog ponedeljka, izmedju ostalih, u svom izbornom okrugu Otavi ubedljivu pobedu odneo je politički debitant Endru Lesli (Andrew Leslie) koji je bio favorit srpske dijaspore u tom delu Kanade.

Lesli je medju najozbiljnijim kandidatima za člana vlade novog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) koju će imenovati 4. novembra, i u njegovom savetničkom timu imao je zapaženu ulogu.

Doskorašnji general kanadske vojske Endru Lesli kandidovao se kao civil na listi liberala i u Orleansu na istoku Otave osvojio 46.542 glasa, bezmalo duplo više od glavnog rivala Rojala Galipoa (Royal Galipeau) za koga je glasalo 23.644 birača, iako je već deceniju bio poslanik konzervativne stranke.

Orleans ima više od 110.000 stanovnika, a 96.000 birača, od kojih je glasalo 77.000, više od 80 odsto upisanih i mnogo više od nacionalnog odziva od 68,5 odsto.

Lesli svoj uspeh podosta duguje višemesečnoj, takoreći danonoćnoj agitaciji i neposrednom kontaktu sa biračima na čija je kućna vrata kucao lično ili su to činili brojni volonteri bukvalno hiljadama puta, i prošle zime na minus 30 i letos na temperaturi 30 u plusu.

Skromni, ali iskreni doprinos Leslijevoj pobedi dali su i otavski Srbi, ne samo iz uverenja da podržavaju kandidata koji će najbolje zastupati svoj izborni okrug i delati u skladu sa pobedničkim sloganom liberala (za) „Istinske promene“, nego i kao  svojevrsni „dug“ doskorašnjem generalu najviših profesionalnih karakteristika, ali i čoveku takvih moralnih osobina.

Tokom rata u Hrvatskoj Endru Lesli bio je komandant štaba mirovnih snaga UN, sektor „Jug“ u Kninu. Na sudjenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču u Tribunalu u Hagu Lesli je 2008. bio svedok tužilaštva.

On je na sudjenju izjavio da je hrvatska vojska od prvog dana „Oluje“ i od ranog jutra, prekomerno i neselektivno granatirala mahom civilne ciljeve. Od tih akcija smrtno su stradali odrasli i deca, dok su mnogi bili ranjeni, a sve takve Lesli je video u kninskoj bolnici i u Hagu to nedvosmisleno potvrdio.

Tokom 35-godišnje blistave vojne karijere Endru Lesli je, osim u Kanadi i bivšoj Jugoslaviji, služio i u Nemačkoj, na Kipru i u Avganistanu. Od 2006. do 2010. bio je načelnik štaba, glavnokomandujući kopnene vojske Kanade, rukovodeći armijom od 57.000 vojnih i civilnih pripadnika.

Lesli je penzionisan 2011. godine iako su mnogi u njemu videli budućeg prvog čoveka Nešenel difensa (National Defence) odnosno načelnika generalštaba kanadskih oružanih snaga.

General Lesli  je višestruko odlikovan, izdanak je vojničke familije, ali su mu preci imali uspeha i u politici. Jedan deda je bio poslanik liberala u četiri navrata, a takodje i ministar odbrane. I drugi deda je bio ministar istog portfelja, ali i kanadski ambasador u UN.

Endru Lesli je i visoko obrazovan intelektualac, diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu Otava, magistrirao na kanadskom Kraljevskom vojnom koledžu u Kingstonu, a usavršavao se i na Harvardu, na fakultetu za biznis i menadzment.

Sa suprugom Karen ima troje odrasle dece, sina i kćerku koji su bili profesionalni vojnici, dok je druga kćerka umetnica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.