FAZ: Grenel prepreka Kurtiju u ideji reciprociteta

BON – Jedan od vodećih nemačkih nadregionalnih dnevnika „Frankfurter algemajne cajtung“ u analizi aktuelnih odnosa Beograda i Prištine piše da je kosovski premijer Aljbin Kurti spreman da ukine takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, uz primenu principa reciprociteta, ali ocenjuje da bi specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel mogao da predstavlja prepreku u sprovođenju te ideje, prenosi Dojče vele.

U analizi, koju započinje kratkim predstavljanjem Kurtija i podsećanjem na njegovu ulogu u dugotrajnoj blokadi parlamentarnog života na KiM kada, kao vođa opozicije, „nije prezao ni od upotrebe suzavca u parlamentu“, novinar Mihael Martnes ocenjuje da je novi kosovski premijer, od stupanja na dužnost, „zaoštrio odnos prema Srbiji“.

On podseća da je Kurti u svom prvom govoru pred parlamentom najavio da će se odnos prema Srbiji odvijati „po logici reciprociteta: kako oni nama, tako i mi njima“, te navodi da se Kurti od prvog dana suočava sa pritiskom međunarodne zajednice koja traži povratak za pregovarački sto sa Beogradom, za šta je uslov ukidanje taksi protiv Srbije.

Martnes smatra da je Kurti spreman da ukine takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, ali uz istovremenu primenu principa reciprociteta.

To bi, kako objašnjava, trebalo da izgleda tako što će Priština ukinuti carine, a uvoznu robu iz centralne Srbije tretirati isto onako kako Beograd tretira uvoznu robu sa teritorije KiM, odnosno tako da potpuno zabrani uvoz.
Martnesi dodaje da bi Priština mogla da uvede princip reciprociteta i za automobile sa registarskim tablicama iz centralne Srbije.

„Kao što automobili sa kosovskim registracijama ne smeju da ulaze u Srbiju, tako ni automobili registrovani u Srbiji ne bi smeli da ulaze na Kosovo. Ako Srbija popusti sa svojom strogom politikom prema Kosovu, to će se osetiti i na principu reciprociteta“, smatra on.

Međutim, nemački novinar sumnja da će Kurti svoje ideje sprovesti u delo.

Tu bi, kako navodi, kao prepreka pre svega mogao da se nađe specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel.

„Onaj ko vidi na koji način Grenel misli da može da komanduje važnom NATO-partneru kao što je Nemačka, taj može da zamisli kakav ton Grenel koristi u odnosu sa Kosovom, zemljom koja za svoju državnu egzistenciju može da zahvali NATO-bombardovanju 1999. pod vođstvom Amerikanaca. Teško je i zamisliti šta bi se dogodilo da se neka kosovska vlada otvoreno i trajno suprotstavi željama Vašingtona – jednostavno zato što se tako nešto do sad nije dogodilo“, navodi Martens.

U tom kontekstu, ocenjuje da je teško zamislivo da će se Kurti usuditi da uđe u sukob „s najvažnijim zaštitnikom Kosova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.