U trendu

FBIH: Rudari se vraćaju u jame, dobijaju i oni novcanu pomoć

SARAJEVO – Rudari rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH vraćaju se u jame, nakon što su direktori njihovih društava kasno popodne počeli da potpisuju odluke o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 750 konvertibilnih maraka, prenosi Klix.ba.

Rudari većine rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH iz druge smene odbili su da siđu u jame, revoltirani odlukom tog državnog preduzeća o isplati jednokratnih naknada u iznosi od 750 konvertibilnih maraka za svoje zaposlene, ali ne i za rudare.

Nedugo nakon toga, Elektroprivreda BiH je uputila predloge direktorima rudnika da naprave odluke o isplati istih naknada i za rudare, što je u kasnim poslepodnevnim satima sprovedeno u delo.

Među prvima su odluku u pisanoj formi dobili radnici Rudnika uglja Kreka.

Taj dokument su potpisali direktor rudnika Adil Bašić i Hasan Bleković.

„Kada je reč o Rudniku uglja Kreka, svi rudari su na svojim radnim mestima, odluke Elektroprivrede BiH, ali i rudnika su stavljene na oglasne ploče, tako da više nemamo razloga da budemo u radničkoj neposlušnosti. Ovo je dokaz da rudari hoće i žele da rade, ali ne žele da budu poniženi“, rekao je za Klix.ba predsednik Sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić.

Isti procesi se odvijaju i u ostalim rudnicima koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, a rudari će jednokratnu pomoć dobiti u oktobru, uz septembarsku platu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar