U trendu

Ferhofštat: Tramp, Putin, islamski ekstremizam prete EU

Glavni pregovarač EU za Bregzit Gi Ferhofštat rekao je danas da ozbiljne pretnje opstanku Evropske unije predstavljaju američki predsednik Donald Tramp, predsednik Rusije Vladimir Putin i islamski ekstremizam.

U govoru u londonskom Četam hausu (Chatham House), Ferhofštat, bivši premijer Belgije, a sada član evropskog parlamenta, rekao je da EU „danas ima manje prijatelja u SAD nego ikada“.

On je naveo da su se Tramp i njegovi savetnici udružili sa evropskim desničarskim pokretima „potkopavajući EU“ i da je Tramp „pozitivno govorio o činjenici da će i druge zemlje želeti da se odvoje“ nakon Britanije.

Pod „ogromnim političkim uticajem svog glavnog političkog savetnika Stiva Benona, poslao je ljude u Berlin i Pariz da pripreme teren za referendum sličan onom u Britaniji“, rekao je Fehofštad aludirajući na izjašnjavanje Britanaca o napuštanju EU 2016.

Ferhofštat je ocenio i da je odluku o zabrani ulaska za državljane sedam muslimanskih zemalja u SAD Tramp doneo pod uticajem evropske krajnje desnice i istakao da je igranje nacionalističkim idejama „igranje vatrom, znajući šta je to izazvalo u prošlosti“.

Prema njegovim rečima, Putin nanosi štetu EU sajber napadima i finansiranjem antivropskih desničarskih partija, uključujući Partiju slobode u Holandiji i francuski Nacionalni front, dok je radikalni politički islamizam u porastu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.