U trendu

Fico: Evropa u više brzina da, ali samo kao dopunski model integracije

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da je za Slovačku prihvatljiv projekat Evrope „u više brzina“, ali samo kao dopunski model za one zemlje koje žele da krenu napred, a da ih ostale članice Evropske unije ne koče, a ne da to postane pravilo i u ključnim temama.

„Mi smo se uvek zalagali i zalagaćemo se za dogovor svih zemalja članica. Model pojačane saradnje treba da bude samo dopunski model kada neke zemlje žele da krenu napred, a druge zemlje za to nisu zainteresovane. Bilo bi veoma opasno ako bi to (EU u više brzina) postalo glavni model saradnje“, kazao je danas Fico poslanicima Evropskog odbora Parlamenta Slovačke.

Fico je naglasio da Evropa „u više brzina“ koju iz Višegradske grupa kategorično i potpuno odbija samo Poljske, označavajući je za projekt novih podela u Evropi i kraj EU, ne sme da obuvata zaista važne oblasti.

„Višegradska grupa ne može da bude za nas zamena za EU. EU je broj jedan za nas. Ne možemo da idemo protiv naših ciljeva samo zbog toga da postignemo konsenzus u Višegradsakoj grupi“, kazao je Fico o podelama u Višegradskoj grupi oko izlaska EU iz krize.

Iako je poljska premijerka Beata Šidlo zapretila da neće potpisati deklaraciju na predstojećem jubaliranom samitu EU ovog vikenda u Rimu, ukoliko u njoj ne budu četiri poljska i višegradska prioriteta, medju njima i jedinstvena EU umesto Evrope „u više brzina“, Fico je danas izjavio da su formulacije predloga deklaracije prihvatljive.

„Verujem da će i Poljska biti tamo gde je uvek bila, na strani EU. Slovačka nema primedbe na predlog Rimske deklaracija jer je u njoj mnogo stvari iz deklaracije koju je usvojila Višegradska grupa“, rekao je Fico.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.