U trendu

Fidzi zaplenio jahtu ruskog oligarha od 300 miliona dolara

VAŠINGTON – Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova vrednu 300 miliona dolara na zahtev SAD, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplene superjahtu, nekoliko nedelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu.

Vlasti u više zemalja zaplenile su luksuzne jahte i vile u vlasništvu ruskih milijardera, u odgovoru na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Kerimovu su američke sankcije uvedene 2014. i 2018. godine zbog ruskih akcija u Siriji i Ukrajini. Takođe je pod sankcijama Evropske unije, preneo je Glas Amerike.

Radna grupa Ministarstva pravosuđa pod nazivom „Kleptozaplena“ (KleptoCapture) usredsređena je na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine da bi opteretila finansije ruskih oligarha i tako izvršila pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Luksuzno plovilo, Amadea stiglo je na Fidži prošlog meseca posle 18-dnevnog puta preko Pacifika, od Meksika.

Ministarstvo finansija je označilo Kerimova kao člana grupe ruskih oligarha koji profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i njene aktivnosti širom sveta, uključujući i okupaciju Krima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar