U trendu

Figaro: Makron u Njujorku kao posrednik izmedju Trampa i njegovih protivnika

Francuski predsednik Emanuel Makron stiže danas u Njujork gde će učestvovati na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN u pokušaju da u bilateralnim sastancima na marginama bude posrednik izmedju predsednika SAD Donalda Trampa i njegovih raznih protivnika, preneo je pariski list Figaro na svom sajtu.

Makron koji putuje u Njujork s neobično velikom delegacijom od osam ministara, odmah po dolasku na američko tlo treba da se sastane s Trampom.

Figaro je preneo da će francuski predsednik tokom 45 minuta razgovora u četiri oka s američkim kolegom pomenuti razna pitanja od Irana, klimatskih promena do trgovinskih odnosa SAD s Kinom.

„Umesto da se frontalno suoči s Trampom, Makron će pokušati da zauzme mesto posrednika izmedju Trampa i njegovih raznih protivnika. Zadatak neće biti lak, pošto  Makron želi da ubedi Trampa da dodje u Pariz 11. novembra na ceremoniju povodom 100 godina primirja kojim je okončan Prvi svetski rat“, ocenio je pariski list.

Makron će u utorak održati govor u UN, i to će biti njegov drugi govor od dolaska na vlast.

Figaro prenosi da će francuski predsednik pokušati da „brani multilateralizam koji je doveden u pitanje medjunarodnom politikom Trampa koji favorizuje bilateralne odnose država“.

List ocenjuje da odsustvo predsedika Rusije i Kine, Vladimira Putina i Si Djinpinga, Makronu ostavlja prostor na zauzme važno mesto tokom debate ali rizikuje da bude izolovan.

„Makron će se u UN suočiti s dva izazova. Prvi izazov je da uveri sagovornike u dobrobiti multilateralizma nudeći konkretne odgovore na krize i aktuelne probleme, a drugi je da dokaže da nije jedini koji tako razmišlja“, dodao je Figaro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.