U trendu

Figaro: Vučić se novom premijerkom približava Zapadu, a udaljava od Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, dajući mandat za sastavljanje vlade Ani Brnabić, „ulepšao sliku svoje zemlje u očima Zapada, a simbolično se ogradio od Rusije, gde je položaj homoseksualaca nezavidan“, piše danas francuski list „Figaro“.

List naglašava da je Brnabić dobila mandat zahvaljujući „besprekornoj profesionalnoj karijeri“ što bilo i Vučićevo obrazloženje za odluku da ona bude mandatarka.

Pariski dnevnik navodi da je buduća predsednica Vlade Srbije završila studije u Velikoj Britaniji i SAD, a potom radila u Srbiji, i izdvaja da je ona „proevropejka“, pominje njenu seksualnu orijentaciju i da je ona, štaviše, „hrvatskog porekla“.

Vučić se za Anu Brnabić opredelio uprkos „talasu gnušanja koje to izazvalo u nacionalističkim sredinama i delimično samoj vladajućoj stranci SNS“, jer je Srbija i dalje konzervativna, odbojna prema homoseksualcima, dodaje „Figaro“.

List piše da Vučić time „potvrdjuje svoje napredno i proevropsko opredeljenje“ i naglašava da je Ana Brnabić „svojim profesionalnim i ličnim kvalitetima u stanju da snažnije podstakne pregovore Srbije o članstvu s EU“.

„Naglašavajući svoje proevropsko vjeruju u zemlji u kojoj je stanovništvo nastrojeno proruski, Brnabić je odmah po dobijanju mandata naglasila da ‘želi da Srbiju uvede u porodicu savremenih država’ „, navodi francuski list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.