U trendu

Filip: Snage reda su u subotu bile na braniku Republike

PARIZ – Francuski premijer Eduar Filip izjavio je danas da je otvoren za nove mere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta „žutih prsluka“ u Parizu u subotu.

U obraćanju poslanicima, Filip je danas naglasio da su snage reda tokom protesta prošle subote „branile Republiku“ i da su „oličenje Republike“, a da su bile žrtve „neverovatno razularenog nasilja čiji je cilj bio napasti, povrediti, pa čak i ubiti“, prenose francuski mediji.

Ujedno je najavio da će „izuzetno obimne snage“, kao pojačanje za 65.000 pripadnika bezbednosnih snaga, biti u subotu 8. decembra raspoređeno širom zemlje, prenosi Rojters.

„U situaciji s kojom se suočavamo, svi smo dužni da budemo razboriti i odgovorni – i poslanici, i članovi vlade, i lokalni zvaničnici, i autori novinskih uvodnika, i građani“, rekao je premijer, prenose francuski mediji.

Premijer je pozvao „žute prsluke“ da u subotu ostanu kod kuće kako bi se zaštitili od onih koji bi mogli da proteste iskoriste za sopstvene ciljeve, nakon što su protesti prošle subote prerasli u narede i pustošenje.

Uz to, pozdravio je lidere sindikata i lokalne zvaničnike koji se pridružuju pozivima vlade na mir.

Obećao je, takođe, da će krivci za štetu pričinjenu Trijumfalnoj kapiji „biti pronađeni i privedeni pravdi“.

„Zgroženost, koju sam osetio kada sam video slike oštećene Trijumfalne kapije, osetili su i milioni Francuza“, istakao je Filip.

On je rekao da je vlada „uvek poštovala slobodu protestovanja“, ali da je, s obzirom na nerede prošle subote, „Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo sve koji nameravaju da protestuju u subotu, da od toga odustanu kako ne bi bili uhvaćeni u zamku izgrednika“.

Učesnici protesta su prošle subote palili automobile, pljačkali prodavnice i oštetili Trijumfalnu kapiju grafitima i razbijanjem unutrašnjih eksponata u najgorim neredima u francuskoj prestonici u proteklih pet decenija.

Francuski premijer je sinoć saopštio da vlada odustaje od planiranog povećanja poreza na gorivo u 2019, ali „žuti prsluci“, kojima su se pridružile i druge protestne grupe, ne odustaju od najavljenih protesta u subotu, četvrtu zaredom.

Filip je danas, međutim, priznao da vladin ustupak kad je reč o povećanju poreza na gorivo ne zadovoljava zahteve svih demonstranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.