U trendu

Filipini: 154 policajca pod sumnjom zbog krivicnih dela

MANILA – Preliminarna istraga filipinske vlade utvrdila je da bi 154 policajca mogla da budu krivično gonjena zbog dela koja su počinili tokom rata predsednika Rodriga Dutertea protiv droge.

Otkrića, koja je objavilo sekretar ministarstva pravde Menardo Gevara dolaze nekoliko nedelja nakon što je Međunarodni krivični sud (IČ) odobrio istragu o ubistvima hiljada dilera droge, otkako je Duterte preuzeo dužnost 2016. godine, podseća Rojters.

Vlada je navela da neće sarađivati sa međunarodnim sudskim organima jer Filipini imaju pravni sistem koji funkcioniše.

Pojedini aktivisti za ljudska prava, međutim, kažu da je bilo sistematskog zataškavanja i egzekucija hiljada zavisnika i dilera, a koje nisu procesuirane.

Policija je negirala da je radila bilo šta nezakonito i navodi da je ubijala u samoodbrani.

Gevara kaže da su policija i pravosuđe pregledali 52 slučaja gde su osumnjičeni ubijeni u, kako je policija navela, operacijama protiv droge, i ti predmeti će biti predati državnim istražiocima na dalju obradu.

On je rekao da će se pregledati još više od 100 slučajeva.

Rojters dodaje da je zvanično ubijeno 6.200 ljudi osumnjičenih za trgovinu drogom u akcijama u kojima su se osumnjičeni opirali hapšenju.

Aktivisti kažu da je još nekoliko hiljada ljudi, uglavnom konzumenata ili malih dilera, ubijeno u naseljima, kao i da su ih likvidirali misteriozni napadači, a policija je negirala da ima veze sa tim ubistvima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.