U trendu

Filipini sad kupuju americke helikoptere umesto ruskih

MANILA – Filipini razmatraju kupovinu američkih helikoptera tipa „činuk“, nakon raskidanja ugovora sa Rusijom vrednog 227 miliona dolara, kako bi Manila izbegla sankcije, rekao je danas filipinski ambasador Hoze Manuel Romualdez u Vašingtonu.

Neposredno pre završetka šestogodišnjeg mandata bivšeg predsednika Rodriga Dutertea, Filipini su raskinuli ugovor o kupovini 16 ruskih transportnih helikoptera tipa Mi-17 zbog straha od uvođenja američkih sankcija, preneo je Rojters.

„Ovo otkazivanje ugovora je došlo zbog rata u Ukrajini. Zbog potencijalnih sankcija Amerike i Zapada, očigledno je da nije u našem interesu da nastavimo sa ovim ugovorom“, kazao je Romualdez.

SAD su voljne da postignu dogovor za novac koji su Filipini pripremili za kupovinu ruskih holikoptera, rekao je Romualdez, dodajući da će dogovor sa Vašingtonom najverovatnije uključiti i održavanje, servisiranje i delove helikoptera.

Filipini vode razgovore sa Rusijom da povrate 38 miliona dolara učešće za helikoptere, čija je isporuka trebalo da počne u novembru sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar