U trendu

Filipini: Sin bivseg diktatora Markosa kandidat za predsednik

MANILA – Sin nekadašnjeg diktatora Filipina Ferdinanda Markosa najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima naredne godine.

Ferdinanad Markos Mlađi, poznatiji kao Bongbong, najavio je svoju kandidaturu u video snimku na Fejsbuku, u kojem je obećao da će biti lider koji će ujedinjiti zemlju.

Markos Mlađi (64) je saveznik aktuelnog predsednika Rodriga Dutertea, koji je prošle nedelje objavio da će se na kraju mandata povući iz politike i da se neće kandidovati sa potpredsednika države, s obzirom na to da nema pravo na još jedan šestogodišnji predsednički mandat.

Ferdinand Markos Stariji vladao je Filipinima 20 godina, dok nije zbačen 1986. godine.

Diktatorska ovlašćenja preuzeo je 1972, godinu dana pre isteka svog drugog mandata, kada je Filipine stavio pod vojnu vlast, zatovrio kongres, naredio hapšenje političkih protivnika i vladao uz pomoć dekreta.

Njegovu vladavinu obeležilo je mnoštvo pogubljenja van pravosudnog sistema i mučenja protivnika.

Svrgnut je u narodnom ustanku koji je podržala vojska, a umro u egzilu na Havajima 1989. godine.

Markos Mlađi se već dugo bavi politikom. Bio je senator od 2010. do 2016. godine, kada je tesno izgubio u trci za potpredsednika zemlje.

On je poslednji u nizu političara koji su najavili da nameravaju da se kandiduju za predsednika, nakon što su to učinili Duterteova ćerka i gradonačelnica grada Davao Sara Duterte, kao i bivši svetski šampion u boksu, Mani Pakajo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.