U trendu

Filipinska policija zaplenila više od pola tone metamfetamina

MANILA – Filipinska policija zaplenila je više od pola tone metamfetamina, sakrivenog u kesicama čaja, i uhapsila kineskog državljanina koji se sumnjiči za šverc droge vredne 74 miliona dolara, saopštili su danas policijski zvaničnici.
Zaplena više od 500 kilograma droge u gradu Bagio na severu zemlje, jedna je od najvećih tokom poslednjih godina, navodi se u policijskom saopštenju, prenosi AP.

Narko-kartel je „shabu“, što je sleng za kristal-metamfetamin u delovima jugoistočne Azije, očigledno krio u Bagiu, popularnoj turističkoj destinaciji, a ne u Manili zbog trenutne velike akcije protiv droge u prestonici, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Benhur Abalos.

Predsednik Ferdinand Markos Mlađi, koji je stupio na dužnost lane u junu, obećao je da će nastaviti sa suzbijanjem nelelegane trgovine narkoticima koju je pokrenuo bivši lider Filipina Rodrigo Duterte, poznat zbog nulte tolerancije prema dilerima i narkomanima zbog čega su poginule hiljade ljudi, uglavnom sitnih narko kriminalaca.

Široko rasprostranjena ubistva uznemirila su zapadne vlade, uključujući SAD, i pokrenula istragu Međunarodnog krivičnog suda zbog mogućeg zločina protiv čovečnosti.
Nakon što je MKS odbio apel nove filipinske vlade da zaustavi istrage ubistava iz Duterteove ere, Markos je u utorak saopštio da će njegova administracija prekinuti kontakt sa sudom u Hagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.