U trendu

Filipović: Prodaja Ine najveća greška hrvatske politike

ZAGREB – Hrvatski ministar privrede Davor Filipović izjavio je danas, tokom saslušanja u parlamentarnom Odboru za privredu na temu Ine, da je prodaja ove naftne kompanije najveća greška hrvatske politike.

„U startu ću reći da mislim da je jedna od najvećih grešaka hrvatske politike bila prodaja Ine. Sada u ovoj situaciji pokušavamo izvući maksimum kako bi zaštitili građane“, rekao je Filipović članovima Odbora.

Ministar je rekao i da su trojica novih članova Uprave ova naftne kompanije, koje je odabrala vlada birani po kriteriju izvrsnosti i stručnosti. „Oni deluju u okviru Uprave, Uprava je kolektivni organ koji podleže zakonu, oni treba da štite interese komapnije i mi im ne možemo davati uputstva. Oni će raditi na promeni modela korporativnog upravljanja koji je nužno promeniti“, kaže Filipović.

Rekao je da je ogroman korporativni skandal dogodio jer šistem upravljanja ne funkcioniše.

„Moja je uloga kao minsitra da građanima osiguram da imaju energente za zimu, da mogu platiti račune, da osiguram plin…“, rekao je ministar i dodao da o pojedenim tenderima treba pitati one koji su ih provodili.

Na pitanje poslanika Željka Pavića šta će tačno napraviti novi člaovi Uprave i da nije tačno da Nadzorni odbor ne može da kontroliše Upravu Ine, ministar je kazao da u kompaniji to tako ne funkcioniše i da pred Nadzorni odbor dolazi vrlo mali broj odluka. „Jednostavno, sistem ne funkcioniše, nešto se mora promeniti i to će raditi naši članovi narednih šest meseci“, rekao je Filipović.

Dodao je da je sve napravljeno tako da bi se smanjio uticaj hrvatskih članova u Upravi Ine i insistiraće, kaže, da se upravljanje stavi u okvire Zakona o trgovačkim društvima.

Naveo je da on ne može članovima Uprave da diktira šta će i kako raditi, jer oni, kazao je, moraju da rade na dobrobit Ine, prenela je zagrebačka N1 tv..

Filipović je rekako da postoji dugoročni plan zaštita hrvatskih interesa u Ini, ali da o detaljima ne može da govori.

„Vlada RH donela je odluku da se sve raspoložive količine plina moraju prodati HEP-u, a HEP ih dalje prodaje hrvatskim bolnicama, školama, vrtićima… I na taj smo način stabilizovali velike poremećaje u snabdevanju gasom koji su se mogli dogoditi“, kaže Filipović.

Poslanica Mrak Taritaš je konstatovala da Inu danas doživaljavaju kao niz benzinskih stanica na kojima možete kupiti sendvič, a ne kao kompaniju koja se bavi razvojem, što je nekada bila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.