Finska na raskrsnici, u NATO zbog sigurnosti?

Bivši ambasador Finske u Rusiji, Hanu Himanen, u svojoj novoj knjizi razmatra geopolitičku poziciju Finske i smatra da bi Finska trebalo da se priključi NATO, kako bi osigurala sopstvenu bezebdnost.

Nakon četiri godine provedene u Rusiji, Himanen je ubeđen da Finska treba da prestane da se plaši Rusije, a dodaje da Finska zaslužujue otvorenu debatu o svojoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, piše „Politiko“.

Pojavljuju se znaci da je Finska možda spremna za takvu vrstu debate, jer se u trci za predsedničke izbore pojavio i retki kandidat, Nils Torvalds koji zastupa interese švedske nacionalne manjine, kao neko ko se zalaže za NATO, navodi „Politiko“.

„Bilo kakva diskusija o spoljnoj politici Finske moraće da uključi i NATO. Ukoliko ne razgovaramo o tome sada, nećemo biti spremni u budućnosti“, rekao je Torvalds.

Međutim, kako ocenjuje „Politiko“, nije slučajnost što se Finska zagreva za debatu o NATO, jer su predsednički izbori u toj zemlji, zakazani za januar, prvi koji se održavaju od ruske aneksije Krima, otkada su porasle tenzije između NATO snaga i Rusije u Baltičkom moru.

Kao odgovor na ruske provokacije, Švedska – najbliži vojni saveznik Finske i nije članica NATO – postavila je vojsku na udaljeno ostrvo Gotland prvi put od Hladnog rata i održala velike vojne vežbe sa NATO zemljama u septembru.

NATO je, sa druge strane, postavio bataljone vojske u Poljsku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju kako bi „odbili“ rusku vojsku. Zvaničnici su taj potez opravdali rekavši da se brzo mobilizuju kako bi se usprotivili i adaptirali novoj generaciji vojnih sposobnosti Kremlja.

Međutim, kandidati za novog presdednika Finske se uglavnom zalažu za nastavak trenutne situacije u spoljnoj politici.

Kandidat Zelene lige, Peka Havisto, rekao je da nije za ulazak u NATO, međutim, ukoliko se Švedska priključi to inicijativi, bio bi otvoren za razmatranje eventualnog ulaska.

Politika trenutnog predsednika Havista je ta da Finska zadrži otvoren stav prema pridruživanju Alijansi i da se sa NATO gaje dobri odnosi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.