U trendu

Finska: Snimak sa čudovištem ne podstiče nasilje

HELSINKI – Predsednik „Stranke Finaca“ Jusi Hala-aho saopštio je danas da video prikazan u kampanji koji prikazuje čudovište kako preti političaru, ne predstavlja podsticaj za nasilje.

„Stranka Finaca“ je emitovala sminak samo četiri dana pre pokušaja napada na ministra spoljnih poslova Finske Tima Soinija, preneo je Rojters.

Napad se dogodio u nedelju, na skupu u blizini Helsinkija, od strane čoveka koji je na sebi imao logo jedne desničarske anti-imigrantske organizacije.

Snimak prikazuje čudovište koje narator opisuje kao otelovljenje narodnog gneva, koje kidnapuje neimenovanog korumpiranog lidera, i tera ga da se pokaje za svoja dela.

Na samom kraju snimka Jusi Hala-aho, koji je zastupnik anti migrantske politike, direktno se obraća građanima: „Ako želite promene, glasajte za promene. Koristite svoju moć“.

On je za sam napad rekao da je u pitanju događaj za žaljenje.

Partija Finaca je na izborima 2015. godine osvojila 17,7 odsto glasova i po prvi put je postala deo vladajuće koalicije.

Politički motivisano nasilje je retko u Finskoj, u kojoj se političari, uključujući i ministre, često kreću bez obezbeđenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar