U trendu

Flin plaćen 45.000 dolara da održi govor u Moskvi

TV mreža u vlasništvu ruske države, RT, koju američki obaveštajni zvaničnici opisuju kao glavi međunarodni instrument propagande Kremlja, platila je 45.386 dolara bivšem direktoru Odbrambene obaveštajne agencije Majklu Flinu da doleti u Moskvu i održi govor, navodi Jahu njuz, na osnovu dokumenata u koja je imao uvid.

Flin je, kako se navodi, došao u Moskvu povodom proslave desetogodišnjice te televizije u decembru 2015. godine.

Na račun ruske vlade, Flin je – koji je prošlog meseca otpušten sa mesta savetnika za nacionalnu bezbednost – uz pratnju sina Majkla Flina mađeg proveo tri dana u Moskvi sa pokrivenim troškovima u hotelu Metropol sa pet zvezdica odmah pored Crvenog trga, navodi se u dokumentima.

Agencija koja je organizovala Flinov uzela je četvrtinu sume kao proviziju, ostavivši 33.750 dolara za Flina. Moskovski aranžman bio je jedan od tri za bivšeg direktora obaveštajne agencije koje je dobio od Rusa nakon što je otpušten iz Pentagona 2014. godine, a pre nego što se priključio kampanji sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Na druga dva aranžmana plaćen je po 11.250 dolara, a troškove su pokrile ruske kompanije Volga-Dnjepar, koja se bavi avionskim transportom, i Kasperski bezbednosna rešenja za vladu, koja se bavi informacionim tehnologijama.

Demokrate su optužile Flina da je uzeo novac od RT-a koji finansira država, jer to navodno krši pravila Pentagona koja nalažu da penzionisani vojni oficiri ne smeju da primaju plate, poklone, da imaju pokrivene putne troškove ili honorare od bilo koje strane vlade.

„Ne mogu da se setim nijednog slučaja u istoriji naše nacije kada je predsednik odabrao nacionalnog savetnika za bezbednost koji je delovao protivustavno, uzimajući desetine hiljada dolara od agenta globalnog protivnika koji je napao našu demokratiju“, napisao je u pismu upućenom predsedniku Trampu, ministru odbrane Džejmsu Metisu i direktoru EBI-a Džjejmsu Komiju, republikanac Elajdža E. Kamings.

Flin nije dao komentar na zahtev Jahu njuza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.