U trendu

Foks Njuz će platiti 787,5 miliona dolara kako bi izbegao tužbu za klevetu na izborima 2020.

Američka TV-kuća Foks Njuz platiće 787,5 miliona dolara kompaniji „Dominion“ koja proizvodi elektronske mašine za glasanje, posle sporazuma u poslednjem trenutku u utorak kojim je izbegnuta tužba protiv te TV zbog njenih sistematičnih tvrdnji da je ta kompanija učestvovala u „krađi glasova“ da bi na predsedničkim izborima 2020. u SAD izgubio Donald Tramp.

„Drago nam je što smo postigli rešenje u našem sporu s fimon ‘Dominion Voting Sistems’ „, navodi se u saopštenju omiljenog kanala američkih konzervativaca, ubrzo pošto je sudija u državi Delaver objavio sporazum strana.

TV-kanal je takođe rekao da „primi na znanje sudsku presudu koja je utvrdila da su određene tvrdnje o Dominionu lažne“, pošto je sudija u nalogu od 31. marta rekao da je „kristalno jasno da nijedna tvrdnja o Dominionu na izborima 2020. (nije) istinita“.

„Laži imaju posledice“, rekao je advokat Dominiona Džastin Nelson, najavljujući iznos koji je Foks Njuz pristao da plati: 787,5 miliona dolara. Kompanija koju brani prvobitno je potraživala 1,6 milijardi dolara.

Ovaj sporazum spasava biser medijske imperije Rupera Mardoka od „suđenja veka za klevetu“ kako opisuje Njujork tajms, a Mardoka, 92, spasava obaveze da svedoči na sudu.

Čak i pre postupka, postupak je bio sraman za Fok Njuz, uz objavljivanje razmene mejlova i SMS-poruka koje su pokazale da zvezde te kuće, pa čak i Rupert Mardok, u novembru 2020. godine jedva da veruju u scenario lažiranih izbora, ali su ipak etar preplavili tvrdnjama da je tako.

Suđenje se sa nestrpljenjem iščekivalo u Sjedinjenim Državama, gde se na njega gledalo kao na test za granice slobode izražavanja, zagarantovane Prvim amandmanom na Ustav, kao i na borbu protiv dezinformacija.

„Dominion“, pomoću čijih se mašina glasalo u 28 od 50 država SAD tokom predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden, bio je najdraža meta gneva TV Foks Njuz, bliskog čuvara Donalda Trampa, koji je opširno i bez dokaza optuživao tu firmu da je korišćena za nameštanje glasačkih listića.

Mnogi glasači Donalda Trampa i danas veruju da su izbori ukradeni od njih, a vrhunac ovog izazova bio je 6. januara 2021. godine, kada su hiljade njegovih pristalica napale Kapitol, srce demokratije, da bi sprečile potvrđivanje rezultata izbora održanih u novembru 2020.

Neophodan u konzervativnom taboru, ali redovno optuživan za ponavljanje teorija zavere, Foks njuz je igrao na veliko i želeo je da suđenje postane simboličan slučaj za slobodu štampe.

Za tu kuću bilo je legitimno dati reč Trampovom taboru kada je osporio glasanje i „od suštinskog značaja za potragu za istinom“ – da se sve strane izjasne.

Ali „Dominion“ se oslanjao na interne razgovore u Foks Njuzu kako bi tvrdio da je ta kuća namerno lagala da ne bi izgubila svoje gledaoce koje je pridobio Donald Tramp.

„Zaista luda stvar. I štetna“, pisao je 19. novembra 2020. o „Trampističkim optužbama“ veliki šef Rupert Mardok šefici Foks Njuza Suzan Skot.

„Moramo da je otpustimo“, rekla je jedna od zvezda lanca, Taker Karlson, o tvitu novinara Foks Njuza koji je odbacio optužbe za prevaru.

„To znatno šteti poslovanju. Cena akcija je pala. Nije šala“, dodao je on.

Odgovarajući na te citate Fok Njuz je optužio „Dominion“ da je napravio skraćen i pristrasan izbor poruka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.