Fon der Lajen: CG nije primorana ni na šta

PODGORICA – Prdsednica Evropske komisije Ursual fon der Lajen izjavila je danas u Podgorici da Crna Gora nije primorana ni na šta i da je Berlinski proces pravni okvir s ciljem razvoja regionalnog tržišta.

Fon der Lajen je to rekla odgovarajući na pitanje da li je inicijativa Otvoreni Balkan neka vrsta zamene za proširenje EU i da li Crna Gora mora da bude deo tog projekta.

„Mi želimo progres u okviru Berlinskog procesa kao način da prevaziđemo prepreke, a to važi i za ideju Otvorenog Balkana, koja mora biti inkluzivna i u skladu sa evropskim standardima i normama“, rekla je predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Na pitanje da li bi Vlada Crne Gore bila proevropska ako bi „prosrpski DF“ bio u njoj ona je kazala da građani Crne Gore odlučuju kome da daju svoje poverenje i kome da veruju.

„To je demokratija“, reka je Fon der Lajen i dodala da veruje da će građani Crne Gore dati poverenje partijama koje žele demokratiju i transparentnost.

Istakla je i da je nezavisnost pravosuđa jedna od temeljenih vrednosti EU i da je rad na tome ključan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.