U trendu

Fon der Lajen: Dodatna sredstva EU za vakcinaciju u Africi

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će EU izdvojiti dodatna sredstava za povećanje vakcinacije u afričkim državama koje zaostaju, uprkos tome što imaju na zalihama vakcine protiv kovida 19.

Afričke nacije počele su sa imunizacijom protiv kovida 19 mnogo kasnije od bogatijih država u kojima su ograničene količine vakcina bile dostupna još od kraja 2020.

Poslednjih meseci njihove zalihe su eksponencijalno porasle i mnoge države se suočavaju sa poteškoćama da ih iskoriste, a neke zemlje, kao što su Kongo i Burundi, iskoristile su manje od 20 odsto dostupnih doza, navedeno je u podacima GAVI, neprofitne globalne Alijanse za vakcine, prenosi Rojters.

„Moramo da uložimo napore da ubrzamo vakcinaciju, posebno u afričkim zemljama gde su stope vakcinacije najniže“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji u Dakaru u Senegalu.

Ona je izjavila da će EU potrošiti još 125 miliona evra da pomogne zemljama da obuče medicinsko osoblje i za sprovođenje vakcinacije, pored 300 miliona evra koje su EU i države članice već izdvojile za ovu namenu.

Predsednica EK je rekla da EU želi da svoju poruku Africi sada prebaci „sa vakcina na vakcinaciju“.

Fon der Lajen je navela i da će EU nastaviti da šalje nove doze Africi, sa ciljem da isporuči 450 miliona vakcina do leta, što je tri puta više od već podeljene količine.

Samo oko 10 odsto stanovnika Afrike je do sada vakcinisano protiv kovid-19,a diplomate EU navode da su kratak rok trajanja vakcina, ograničeni kapaciteti za skladištenje, loša zdravstvena infrastruktura i neodlučnost oko imunizacije među glavnim razlozima koji ometaju ovaj proces na tom kontinentu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.