U trendu

Fon der Lajen: EU priprema zakon kako bi se pomoglo zelenoj industriji

BRISEL – Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da će Evropska unija pripremiti zakon koji će olakšati funkcionisanje zelene industrije i subvencionisati je iz državnih i evropskih fondova kako bi se sprečilo da se preduzeća povezana sa tom granom presele u SAD.

Fon der Lajen je rekla da će ti zakoni biti deo Zelenog dogovora, industrijskog plana EU, kako bi Evropa postala dom čiste tehnologije i industrijskih inovacija na putu ka nultim emisijama ugljenika do 2050. godine, prenosi Rojters.

„Da bismo pomogli da se ovo desi, predložićemo novi zakon. Cilj će biti fokusiranje ulaganja na strateške projekte duž čitavog lanca snabdevanja“, rekla je ona.

Dodaje da će se posebno razmotriti rešenja za pojednostavljenje i ubrzavanje izdavanja dozvola za nove proizvodne pogone kompanija koje se bave čistim tehnologijama.

EU je zabrinuta da će se evropske kompanije preseliti u SAD, koje su obezbedile 369 milijardi dolara za subvencionisanje zelene proizvodnje.

„Da bi evropska industrija ostala privlačna, postoji potreba da budemo konkurentni, ponudama i podsticajima koji su trenutno dostupni van EU“, rekla je fon der Lajen.

Neke članice EU su zabrinute da će veća državna pomoć samo stvoriti više problema za manje zemlje jer najveće ekonomije EU mogu sebi priuštiti mnogo veću podršku od drugih.

Od 672 milijarde evra državne pomoći koju je Komisija odobrila ove godine, 53 odsto je bilo za subvencionisanje kompanija u Nemačkoj, 24 odsto u Francuskoj, a za kompanije u Italiji je izdvojeno sedam odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar