U trendu

Fon der Lajen: Iran mora da se pridržava nuklearnog sporazuma

BRISEL – Iran mora da se pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavila je juče šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dodavši svoj glas međunarodnim pozivima da Iran pomogne u spasavanju pakta iz kojeg se američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine.

„Sa evropskog stanovišta, za Iran je važno da se vrati nuklearnom sporazumu. Moramo uveriti Iran da je i to u njegovom sopstvenom interesu“, rekala je Von der Lajen, potvrdivši da će ministri spoljnih poslova EU u petak održati posebno zasedanje, prenosi Rojters.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorava na rizik od pogrešnih proračuna usled globalnih tenzija koje se nalaze „na najvišem nivou u ovom veku.“

Gutereš kaže da ove tenzije „vode ka tome da sve veći broj zemalja donosi nepredvidive odluke sa nepredvidivim posledicama“, prenosi AP.

On je jutros rekao novinarima da je njegova poruka jednostavna: „Prestanite s eskalacijom. Budite maksimalno uzdržani. Ponovo pokrenite dijalog. Obnovite međunarodnu saradnju i izbegnite novi rat“, ali nije imenovao nijednu zemlju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe poziva na uzdržanost. On je danas u Briselu predsedavao hitnim sastankom ambasadora NATO i poručio da je 29 saveznika pozvalo na uzdržavanje i deeskalaciju, te da novi sukob ne bi bio u interesu bilo koga.

Stoltenberg je rekao i da su članovi naglasili svoju dugotrajnu zabrinutost zbog iranskih destabilizujućih aktivnosti u širem regionu Bliskog Istoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar