U trendu

Fon der Lajen o Libiji:Prekid vatre prvi korak

LUKSEMBURG – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je danas prekid vatre u Libiji koji su inicirali Turska i Rusija, poručivši da Ujedinjene nacije moraju da predvode proces obnove te zemlje.

„Prekid vatre je prvi korak u pravom smeru, ali je neophodan i proces konsolidacije radi obnove i jedinstva vlade. Dug put još treba preći. To mora da bude proces koji će predvoditi UN“, rekla je Fon der Lajen, preneo je Rojters.

Ona je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Luksemburga Ksavijerom Betelom, naglasila da je to od „presudne važnosti“.

Predstavnici zaraćenih snaga Libije sastaće se danas u Moskvi, gde bi trebalo da potpišu primirje pod pokroviteljstvom ruskih i turskih zvaničnika, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Pregovori su usledili nakon primirja koje je u ponoć 12. januara stupilo na snagu kao deo inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Taijipa Erdogana, i predstavlja prvi prekid u borbama u poslednjih nekoliko meseci.

Odmah su se, međutim, pojavili izveštaji o kršenjima sa obe strane, prenosi AP.

Razni „strani igraci“ podržavaju dve rivalske vlade Libije, a nedavno su pojacavali svoje ucešće u sukobima nacije bogate naftom.

Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, ukljucujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu Tripolija.

Libija je utonula u nemire nakon građanskog rata 2011. godine kada je svrgnut i ubijen predsednik Moamar Gadafi.

Šef Visokog državnog saveta, Halid al-Mišri je objavio da se očekuje da će primirje izmedu Libijske nacionalne armije i vlade Nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju biti potpisano u Moskvi, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.