U trendu

Fon der Lajen: „Odnosi sa Rusijom zavise od ponašanja Moskve“

BRISEL – Evropska unija želi da Moskva smanji napetost koju je stvorila gomilanjem trupa na granici sa Ukrajinom, a Brisel je spreman da pojača sankcije Rusiji u slučaju da ona napadne ovu susednu zemlju, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U obraćanju novinarima zajedno sa novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom predsednica Komisije je danas rekla da EU želi dobre odnose sa Rusijom, ali da oni zavise od toga kako će se Moskva ponašati.

„Želimo deeskalaciju i prekid svake agresije protiv ruskih suseda. U suprotnom Evropska unija će nastojati da pojača svoje sankcije i preduzme druge mere u ekonomskom i finansijskom sektoru, u dogovoru sa našim partnerima“, saopštila je Fon der Lajen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da Brisel želi dobre odnose sa Rusijom, ali da to zavisi pre svega od Moskve, koja kako je rekla zauzima preteći stav prema svojim susedima i tako podriva bezbednost Evrope.

Predsednica Komisije je poručila i da bi ruska agresija na Ukrajinu imala svoju cenu, ali nije želelea da direktno kaže da li bi takav potez Moskve pokrenuo sankcije EU protiv ruskog gasovoda Severni tok 2.

„Kao Komisija EU, od Evropskog saveta smo u junu dobili zaduženje da razvijemo opcije za Rusiju i to smo sada uradili. Svaka agresija mora da ima cenu, zato ćemo te opcije saopštiti Rusiji, ali ih nećemo iznositi u javnost“, rekla je fon der Lajen.

Ona je naglasila i da se Komisija vodi važnim principom da energija ne može biti sredstvo za vršenje pritiska i da evropska energetska bezbednost mora biti garantovana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar