U trendu

Fon der Lajen: Rusija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine u UKR

BRISEL – Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u saopštenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom danas na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim rečima, ruska invazija donela je neopisivu patnju Ukrajini, preneo je Interfaks Ukrajina.

Sve je sve više dokaza o direktnim napadima na civile, kao i na energetsku i drugu infrastrukturu, navela je ona u saopštenju.

Kako je ustvrdila, poznato je da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po prekom postupku.

Čak ni deca nisu pošteđena, istakla je Fon der Lajen i dodala da Rusija mora da odgovara za te stravične zločine, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinioce privedemo pravdi, navedeno je u saopštenju.

Fon der Lajen je istakla da Evropska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da veruje da bi trebalo da postoji namenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije.

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda biće potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ponosna sam što ćete na ovoj konferenciji, kao prvi korak, potpisati sporazum o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije u Hagu. Evropska unija će nastaviti da radi, sa našim partnerima, kako bi osigurala da Rusija plati“, rekla je fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar