U trendu

Fon Kramon: Očekujem od Merkel da Vučiću kaže – sad je dosta

BERLIN – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel očekuje od kancelarke Angele Merkel da iskoristi nemačko predsedavanje Savetom EU i svoje lične kontakte sa Vučićem, da mu, kako kaže za Dojče vele, održi lekciju i kaže: sad je dosta.

Fon Kramon, poslanica iz redova nemačkih Zelenih, odgovorila je na kritike koje je nedavno na njen račun izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekla kako smatra da bi Merkel i EU trebalo da postave srpskom predsedniku „neka pitanja“ tokom razgovora koji će uskoro uslediti, jer, prigovara Fon Kramon, „sučeljavanje“ sa Vučićem ne može da ostane samo na njima, pojedinim evroposlanicima.

Kramon kaže da bi i Evropska komisija trebalo da bude jasnija, kao i funkcioneri EU Oliver Varhelji i Žozep Borel:

“Ako Vučić zaista više nema interesa da svoju zemlju odvede u EU, onda on to mora jasno i da kaže. I onda moramo da nastavimo da vodimo intenzivne razgovore o proširenju sa susedima, ali Srbija će definitivno biti van tog formata. Jer, ovako kako se Vučić trenutno ponaša – da s jedne strane želi da bude deo evropskih procesa koji su mu potrebni za sopstvenu legitimaciju, a da nas sa druge strane prezire – takvo ponašanje za mene, ali i za mnoge druge poslanike jednostavno nije prihvatljivo,” rekla je Viola fon Kramon.

Na pitanje DW šta očekuje od pokušaja oživljavanja dijaloga između Beograda i Prištine, ona je rekla da je takav sporazum potreban obema stranama i da ona vidi mnoge korake u ispravnom smeru i „zainteresovanost za približavanje“ na obema stranama.

Kramon je ocenila da u Prištini ima mnogo pomaka u dobrom smeru i da postoji spremnost za razumevanje i da se nada da je tako i kod Vučića, koji je u prošlosti, kako je naglasila, pokazao veliku spremnost za pronalazak zajedničke osnove za dalje razgovore.

Fon Kramon je u sredu na svom Twitter nalogu proteste prethodne večeri u Beogradu opisala kao mirne, na šta su reagovali i predsednik Srbije, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Vučić je takav istup ocenio kao „izrazito anti-srpski”, a da je Fon Kramon stalo jedino do apsolutnog priznanja nezavisnosti Kosova.

Dačić je upitao kako bi ona reagovala kada bi AFD upao u Bundestag, a inače reč je o desničarskoj nemačkoj grupaciji, koja podržava Srbiju i srpske pozicije po pitanju KiM.

Za Đurića je sramota da neko ko sebe naziva izvestiocem EP javno govori laži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.