U trendu

Formirana Fejsbuk grupa za definisanje Mladenovog Zakona

SARAJEVO – Nakon samoubistva mladića Mladena Dulića iz Laktaša, koja je potresla javnost Bosne i Hercegovine i regiona, napravljena je Fejsbuk grupa s ciljem da se kroz diskusiju, predloge i inicijative definiše tvz. Mladenov Zakon kojim bi se usvojio zakon protiv diskriminacije, vređanja i nasilja preko društvenih mreža na nivou države Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina nema zakon o zabrani govora mržnje na internetu i van njega, te ovakve prestupe ne prepoznaje Krivični zakon države, kao ni entiteta u BiH.

Sajber nasilje predstavlja zlostavljanje drugih posredstvom digitalnih tehnologija i platformi koje je sve učestalije, a ideja napravljene grupe traži da se ispiše nacrt zakona o proglašavanju interneta javnim prostorom kako bi se efikasnije sankcionisalo online nasilje.

Cilj grupe je poslati predlog teksta zakona i pružiti podršku žrtvama nasilja uzrokovano objavama preko društvenih mreža, te podršku porodicama žrtava cajberbulinga.

Pozivaju pravnike, pravne eksperte iz oblasti krivičnog prava, sociologe, psihijatre i psihoterapeute kako bi što bolje pomogli u razumevanju problema sajberbulinga i doprineli da se napravi tekst zakona, prenela je sarajevska N1 tv.

Snimak na kojem su Dulić i radnik benzinske pumpe koji ga je snimao i ismevao, na TikTok-u je objavljen 27. oktobra, a mladić se ubio dan kasnije nakon što je na društvenim mrežama osvanuo ovaj videosnimak, iako je samo došao na razgovor za posao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.