FP:Tramp bi mogao da bude primoran da uvede sankcije Turskoj

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp već dugo odbija da uvede sankcije Ankari zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema, ali bi Kogres to mogao da promeni i natera njegovu administraciju da izrekne kazne koje su odavno propisane zakonom, piše časopis „Forin polisi“.

Kapitol hil odavno vrši pritisak na Trampa da uvede obavezne sankcije Turskoj, nakon što je Ankara kupila ruski protivraketni sistem S-400 jula 2019. godine.

SAD su na ovaj potez brzo reagovale izbacivanjem Turske iz programa borbenih aviona F-35. Međutiim, Trampova administracija je zastala pred uvođenjem sankcija Ankari, dok su neki saveznici odlazećeg američkog predsednika apelovali na Tursku da ne aktivira ruski protivraketni sistem. Pentagon je upozorio da bi S-400 mogao lako da identifikuje i obori borbene avione F-35.

Zakon koji predviđa uvođenje skupa od pet ili više sankcija Turskoj Trampu daje fleksibilnost da sam odredi u kojoj meri će kazne biti stroge.

Dva izvora upoznata sa situacijom tvrde da će se ona najverovatnije razrešiti tako što će Ankari biti uvedene blaže sankcije koje uključuju kazne za predstavništvo odbrambenih industrija u Turskoj, dok bi predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica mogli da budu pošteđeni. Izbegnuto bi moglo da bude i uvođenje strogih sankcija turskim bankama, za koje eksperti tvrde da bi mogle da zadaju katastrofalan udarac ekonomiji u zemlji, ali i šire potrese u Evropi.

Stručnjaci tvrde da bi Trampova administracija mogla da bude primorana da konačno uvede sankcije Turskoj, nakon što je u oktobru Ankara testirala ruski sistem protivraketne odbrane, što je naišlo na osudu Pentagona.

Tramp je uveo sankcije nekim turskim zvaničnicima, ali samo kako bi obezbedio puštanje američkog pastora na slobodu. On je dugo odbijao da primeni sankcije na koje obavezuje zakon iz 2017. godine, poznat pod nazivom Zakon o suzbijanju američkih protivnika sankcijama. Ovaj zakon predviđa uvođenje sankcija onim državama koje kupuju oružje od Rusije i drugih neprijatelja SAD, a Tramp ga je nazvao „ozbiljno manjkavim“.

Zakon o ovlašćenjima za nacionalnu odbranu, koji je prošao Predstavnički dom, mogao bi da primora Trampa da uvede sankcije Turskoj ukoliko bude usvojen. Sankcije Ankari mogao bi da uvede i novoizabrani predsednik Džozef Bajden po stupanju na dužnost u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.