FPO:Predsednik Van der Belen znao za „Ibica video“

BEČ – Slobodarska partija Austrije (FPO) danas je optužila predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da je bio uključen u događaje oko objavljivanja video materijala u vezi korupcionaške afere „Ibica“.

Šef frakcije FPO u Istražnoj komisiji Kristijan Hafeneker je, na današnjoj konferenciji za štampu, rekao da postoji dokaz da je predsednik države znao za video materijal jedna beleška u njegovom kalendaru.

Dan pred objavu materijala u kalendaru predsednika zabeleženi su „glasine“ i imena Hajnc Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa koji su glavni „protagonisti“ afere.

Inače detektiv Julian H., koji navodno stoji iza objavljivanja video materijala koji je doveo do „pada“ austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca u maju 2019., tvrdio je da kabinetu predsednika ispričao o njegovoj akciji.

„Biće s tim u vezi pitanja predsedniku“, najavio je Hafeneker povodom novih saznanja.

FPO želi da pozove predsednika na saslušanje pred Istražni odbor.

Takođe, Hafeneker najavljuje da će podneti prijavu zbog zadržavanja dokaza i lažnih iskaza protiv kancelara Sebastijana Kurca.

Sredinom maja 2019. pala je vlada Narodne partije (OVP) i FPO usled video materijala sa Ibice, snimljenog 2017.godine.

U tom materijalu, koji je dug sedam sati, Štrahe i Gudenus nude navodnoj ruskoj milijarderki državne poslove za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobliženje revizorskih ustanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.