U trendu

FPO tuži državu zbog ponovljenih izbora

BEČ – Slobodarska partija Austrije (FPO) još se nije pomirila sa ishodom prošlih predsedničkih izbora i sada je odlučila da tuži državu zbog ponovljenog glasanja.

Stranka od države potražuje 3,4 miliona evra obeštećenja, to jest nadoknadu troškova koje je su slobodnjaci imali zbog ponovljenog drugog kruga glasanja.

Predizborna kampanja za predsedničke izbore 2016. trajala je gotovo godinu dana.

Prvi krug glasanja obavljen je u aprilu, a u maju je došlo do drugog kruga između Norberta Hofera, kandidata FPO, i Aleksandera van der Belena, ranijeg šefa Zelenih, koji je aktuelni predsednik Austrije.

FPO je ishod drugog kruga glasanja, zbog nepravilnosti, oborila pred Ustavnim sudom, koji je naložio ponavljanje glasanja u decembru.

Sada FPO želi obeštecjenje troškova nastalih za ponovljene izbore.

Generalni sekretar FPO Kristijan Hafeneker ističe da država mora da snosi posledice, jer su institucije tada loše obavile svoj posao.

„Tužba protiv Republike nikada nije prijatna stvar i svesni smo toga, ali je to potrebno kako bi dobili refundirane dodatne troškove nastale na osnovu potrebe održavanja dodatnog glasanja“, istakao je Hafeneker.

On tvrdi da je tužba potrebna jer se radi o novcu poreskih obveznika, te da bi bez tužbe stranka bila suočena sa optužbama za proneveru državnog novca.

Predizborni tim Van der Belena kritikovao je iz „demokratsko-političkih i moralnih razloga“ tužbu, kao i stranke opozicije, koje smatraju da u doba štednje u svim oblastima nije prihvatljivo preduzimanje pravnih koraka u cilju poboljšanja partijske kase.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar